maandag 26 september 2011

ASN Wereldprijs 2011

 
 
 
 
 
 
 
 
Ingezonden Idee/Projectvoorstel voor ASN Wereldprijs 2011
Categorie: Duurzame Energie
Hoogspanningsmast wordt Energieleverancier

Veel uitvindingen zijn ontstaan door samenvoegingen van verschillende producten. Dat bracht mij op het idee om Hoogspanningsmasten te verrijken met een aangepaste windturbine en te voorzien van zonnecellen. Dan krijg je 3 in één!

Aanleiding: Het verkrijgen van vergunningen voor windturbines verloopt vaak moeizaam. Gebruik daarom bestaande hoogspanningsmasten als mast voor een turbine en voorzie deze ook van zonnepanelen . De grootste kosten van een windturbine zijn de kosten van fundering en mast. Die kosten spaar je nu uit. Bovendien hoef je de energie niet meer te transporteren en kun je direct aan het (hoogspannings-) net leveren. Daardoor ook geen transportverliezen . Gebruik alleen die hoogspanningsmasten die gunstig liggen want de wind betreft. Hoogspanningsmast wordt daarmee direct energieleverancier.

Doel: Kosten besparing en meer duurzame energieopwekking via wind en zon.
Aangepaste windturbine die geplaatst kan worden op bestaande hoogspanningsmasten of ontwikkel geïntegreerde hoogspanningsmast annex windturbine/zonnepaneel op plaatsen waar hoogspanningsmasten nieuw aangelegd moeten worden of oude vervangen moeten worden
Vooralsnog kan ik de technische haalbaarheid (terugleveren aan hoogspanningsnet) niet beoordelen

Latere blogteksten:

Start van een boeiend en uitdagend Projectvoorstel(1 september 2011)
Nadat de redactie het project "Hoogspanningsmast wordt energieleverancier" had goedgekeurd werd het ook zichtbaar op de website Voor de wereld van Morgen.
In een reactie werd ik ook gewezen op een kandidaat van drie jaar geleden die met een vergelijkbaar projectvoorstel de 2e Prijs heeft gehaald. Toch is mijn idee geen kopie maar uniek, vanwege het feit dat ik ook voor stel om zonnepanelen aan te brengen op Hoogspanningsmasten.
Nu is het zaak om een projectteam samen te stellen, deskundigen uit te nodigen en vrienden/ collega's te informeren.
In de NRC van 31 augustus stond een groot verhaal over de nieuwe te bouwen Windturbines boven de Waddeneilanden. Het grootste windpark komt in handen van de Nederlandse investeerder Typhoon Offshore. De overheid heeft een subsidie toegezegd van € 3,5 miljard. Windturbines op zee zijn een kostbare zaak maar het voordeel is dat de gemiddelde windsnelheid daar kan oplopen tot 10 m/s
Via allerlei kanten leuke reacties gehad, maar er is nog veel werk te doen. Het project startte op de 80e plaats maar is al opgeklommen naar de 67e plaats. Dus nog een hele weg te gaan.

Research 5 september 2011
Via het ASN-team ben ik in contact gekomen met de Heer Stevenhagen van het bedrijf SET, dat zelf ook verticale windturbines heeft ontwikkeld van het type Windside.
Dit type windturbine is vanwege de verticale constructie gemakkelijk op een hoogspaningsmast te plaatsen en heeft ook een betrekkelijk licht gewicht zodat het ook toepasbaar is op bestaande hoogspanningsmasten zonder dat deze daardoor te zwaar belast worden. Zie ook www.windside.com.
Volgens ondernemer Stevenhagen is het inderdaad mogelijk om de hoogspanningsmast te gebruiken om daarop een windturbine te plaatsen. Volgens henm is het echter niet realistisch om de opgewekte energie rechtstreeks aan het hoogspanningsnet te leveren. Wat hij daarmee precies bedoeld is mij nog niet duidelijk, maar zeker is wel dat hij daarmee impliciet aangeeft dat het technisch wel mogelijk is. In een latere reactie geeft de heer Stevenhagen aan dat het economisch niet haalbaar is om in elke hoogspanningsmast een hoogspanningsschakelinrichting te monteren die de opgewekte duurzame energie omhoogtransformeert naar 150 of 380kV. Het zou bedrijfseconomisch niet rendabel zijn en daarom onrealistisch.
Het hoogspanningsnet in Nederland bestaat uit een complex netwerk met verschillende hoogspanningen.
Juist in de kuststreken en in het Noorden waar relatief meer wind staat blijkt het hoogspanningsnet te draaien op 150 kV in plaats van 380kV . Dat is waarschijnlijk extra gunstig omdat je daardoor minder energetische verliezen hebt.

Stem op mijn project voor de ASN Bank Wereldprijs!
Ik maak met het project 'Hoogspanningsmast wordt energieleverancier' kans op de ASN Bank Wereldprijs van € 10.000,-.

Hoogspanningsnetwerk of Bovenleidingen Spoorwegen? 8 september 2011
Dankzij een reactie van de Heer Scholtens op mijn projectvoorstel toch weer op nieuwe informatie en ideeën gekomen. Hij suggereert dat niet zozeer het Hoogspanningsnetwerk interessant is om daarop windturbines te plaatsen en zonnepanelen vanwege de hoge voltages (110, 150 of 380 kV), maar dat de bovenleidingen van het spoorwegnet veel geschikter zijn. Op de bovenleidingen van treinen staat 25kV, waardoor je minder energetische verliezen hebt bij transport en het transformeren van de duurzame opgewekte lage spanning naar dit hoogspanningsniveau. Een prima aanvullend idee, al is de hoogte en de ligging van het hoogspanningsnetwerk (vooral aan de kuststreken en in het noorden gunstiger voor de windsnelheid) geschikter voor het plaatsen van windturbines en zonnepanelen dan het spoorwegnetwerk dat veelal juist door stedelijke gebieden en stations gaat met lagere windsnelheden.
Het ondersteunt wel mijn uitgangspunt dat het beter is om een al bestaande infrastructuur (hoogspanningsnetwerk en/of treinbovenleidingen) ipv nieuwe grote windturbines op land of op zee te plaatsen.
De heer Scholtens attendeerde mij ook op meerdere voorbeelden van kleinere windturbines, ook wel microwindturbines genaamd. De Energy Ball V100 is daarvan een voorbeeld . Deze oogt mooi, is kwa geluidsproductie erg stil (40 tot 45 decibel) en kan gemakkelijk op een hoogspanningsmast gemonteerd worden.
Bijkomend belangrijk voordeel is dat deze microwindturbines in serie kunnen worden geschakeld zoals je dat graag zou willen op een hoogspanningsnetwerk. Je hoeft dat niet bij iedere hoogspanningsmast een transformator te plaatsen om aan het hoogspanningsnet te leveren maar brengt een nieuwe speciale leiding aan voor de duurzaam opgewekte zonne- en windenergie die naar een centraal transformatiepunt gaat.
Bij een gemiddelde windsnelheid van 4 m/s levert deze kleine turbine 100kWh, dat is 3 a 4 % van het gemiddeld jaarverbruik van een gezin van 2.500 kWh.
De kosten van de turbine bedragen € 3.000 incl BTW (excl. montagekosten). Bij grotere serieproductie zal de prijs snel kunnen zakken.

Opwekking en transport op één plek (12 september 2011) Het voordeel van het projectvoorstel is om de opwekking van duurzame energie te doen op de plaats waar juist het energietransportnetwerk ligt. Energieopwekking en energietransport vallen dan samen.
Natuurlijk is het niet mogelijk om meteen hele grote windturbines te plaatsen boven op bestaande hoogspanningsmasten. Een geintegreerd ontwerp kan wel in de toekomst gerealiseerd worden op plaatsen waar nieuwe masten geplaatst moeten worden of oude vervangen. Voor zonnepanelen maakt het niet uit , maar daar is de locatie afhankelijk van ligging en aantal zonne-uren.
Voorlopig zullen we dus windturbines moeten kiezen die vrij licht zijn en op de bestaande hoogspanningsmasten kunnen worden gerealiseerd. Een goed voorbeeld is de microwindturbine van type Skystream (foto) met een kostprijs van € 10.742 en een jaaropbrengst van 2.109 kWh . Een iets duurder alternatief is de Montana met een kostprijs van € 18.508,- en een opbrengst van 2.691 kWh (deze testresultaten zijn gehaald in een open veld).
Uitgaande van een energietarief van 0,25 / kwh geeft de Skystream een opbrengst van € 527,25 . Bij een technische levensduur van 20 jaar van de turbine heb je de investeringskosten terugverdiend.

The Light Thief (19 september 2011)
Synchroniciteit schijnt vaker voor te komen in de wetenschap. Het treedt op wanneer meerdere personen bijna tegelijkertijd hetzelfde idee krijgen. Dit noemt men synchroniciteit of ook wel een betekenisvol toeval. Het is alsof ideeën in de ether zweven en door mensen opgepikt kunnen worden. Iets dergelijks overkwam mij dit weekend bij het zien van de film “The light thief”.
De film speelt zich af in een afgelegen dorp ergens in een grote winderige vlakte omgeven door hoge bergkammen in Kirgizië. De hoofdpersoon is de elektricien die het dorp voorziet van elektriciteit en onderhoud en reparaties uitvoert aan het laagspanningsnetwerk en daarom door de dorpelingen meneer Licht genoemd wordt. Hij staat altijd voor zijn dorpsbewoners klaar en is zelfs niet te beroerd om de elektriciteitsmeter terug te laten draaien bij mensen voor wie de rekening te hoog is. Hij is een sociaal voelend mens maar ziet ook dat de prijzen steeds hoger worden en de mensen armer. Zo heeft hij in zijn vrije tijd zelf een oude, roestige en krakende windmolen bij zijn huis in elkaar geknutseld. Er is echter zoveel wind in de vlakte dat deze toch moeiteloos draait en door een staartstuk draaien de wieken mee met de windrichting. Hij heeft het getest en het werkt
Zijn vrouw noemt hem een dromer, want hij fantaseert over grote windmolens die op de verder weg gelegen bergen geïnstalleerd kunnen worden en die het hele dorp van goedkope energie kunnen voorzien. Hij heeft het allemaal al doorgerekend en het moeten kunnen.
Het wachten is op investeerders die bereid zijn om de investeringen te plegen. Via de burgemeester komen er later ook daadwerkelijk Chinese investeerders op bezoek. De film neemt echter een hele andere wending waardoor het niet zeker is of het plan ook gerealiseerd wordt.
Datzelfde gevoel heb ik bij mijn project van Hoogspanningsmast tot energieleverancier dat technisch, economisch haalbaar en vooral ook duurzaam is, maar staat en valt met het vinden van investeerders.
Vrijdag 23 September 2011 werden de genomineerden bekend. De 10 voorstellen per categorie die de meeste stemmen hadden gekregen mochten door en moesten een nieuw plan indienen. Helaas hoorde ik daar niet bij. Jammer dat het in dit geval niet om een jury oordeel ging.

Geen opmerkingen: